* HELLO FOLLOWERS *

Wednesday, April 8

> Oh My Weight !

selepas beberape hari tak mengupdated !

Heyy ! finally i dapat berat idaman i ! now, 40kg ! dah hampir 2 bulan berat yang macam ni .. kalau dulu asyik 42 jek .. stress nye !!
sebenarnye hati tuh nak kurang daripada 40 .. tapi my girlfriends say tak cantik kalau kurus sangat ..
so i mentain kan 40kg ..



mesti korang macam pelik gile kan ? ye laaa ... stakat berat yang macam ni pon nak diet .. ahaaa ..
heyy ! tapi korang kene tahu kenape i nak diet jugak ... sebab i punye seluar , baju ... everythings semua size XS and S only ... so memang takde spare pon baju or seluar yang untuk extra size ! thats why i kene mentain kan berat badan i ... sangat tak seronok bile baju or anythings yang kite suka pakai tapi dah tak syok pakai .. ohh pelisss ... i hate this part ..

korang rase susah nak diet ?? dah amik macam2 pil tak tetap tak berubah ?? ok ... cube stop kan amik bende2 tuh semua ... cube buat dengan cara sendiri ...  letsss seeee ..



#1 - Jangan Skip Sarapan Pagi !

 -  nih penting .. sangat penting ... breakfast penting sayang oi .. tuh tenaga tuh .. sebab kajian menunjuk kan , orang yang tak amik sarapan nih lebih cenderung utk gemok ! sebab bile korang tak amik breakfast, mesti korang akan lapar .. time tuh korang akan makan banyak utk lunch ? percaye atau tak ? So mesti amik breakfast .. TAPI jangan terlalu havy ..
roti 2 keping + milo / susu segelas pon dah hokey ..
* i tak bole laaa makan roti pagi2 .. takde tenaga nak buat kerja nanti .. next tips please ..

#2 - Elakkan Minum Air Gas !

- korang tahu kan kenape air gas tak elok untuk kesihatan ? so dalam mase yang sama ,
ia nya jugak tak elok untuk tempoh diet korang .. so stop !
* alaaaa, i dah biase laaa minum air gas ... asyik minum air masak jek ... kadang2 nak jugak air manis ... next tips please ....

#3 - Minum Sekurang2 nye 8 Gelas Air Kosong Setiap Hari !

- Air mengurangkan selera makan korang secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak dalam tubuh .. , sebelum makan , cube minum air ..
mesti korang dah tak makan banyak .. so kat sini dah tolong korang untuk diet ..
* nanti buncit laa perot i kalau asyik minum air jek ... hurmmm , next tips please ...

#4 - Kunyah Makanan Pada Cebisan Ynag Kecil !

- Kunyah makanan pada cebisan yang kecil .. dan kunyah dengan perlahan lahan ...
sebab cara nih , akan buat makanan tuh lebih mudah untuk di hadam ...
* i nak kejar mase .. time lunch i sejam je .. bukan 2 jam .. macam mane nak makan perlahan2 ? next tipss please ...

#5 - Boleh Makan Dengan Kerap, Tapi Pastikan Dengan Jumlah Yang Sedikit !

- Biar makan kerap .. tapi dalam kuantiti yang sedikit ... daripada makan sekali tapi pada kuantiti yang banyak ... sebab bile korang makan sedikit .. ia nya bukan satu masalah pon .. sebab bile kite makan sedikit, kite akan lebih menikmati makanan tuh ... dan makan lah perlahan2 ..
nak tahu kenape ? sebab bile kite makan perlahan2 , dan dalam kuantiti yang sedikit,
ia nye lagi mengenyangkan .. dan tubuh akan hantar isyarat kepuasan .. tak caye ? try buat ..
*i tak suke laa makan sedikit2 nih .. kalau boleh biar makan banyak ... takde laa lapar lagi ... hurmm , next tipss please ...

And last ,  jangan lupe lebihkan pengambilan buah buahan and sayur sayuran ... kalau makan nasi, amik laa sayur lebih sikit .. jangan amik kuah masak lemak pulak . bertambah pulak lemak nanti ... ehemmm ! :p
*Eh dah habes ke ? alaaaa , takde satu pon yang i boleh buat .. macam mane nih ?? hurmmm, ok laaa .. i try perlahan2 ... =__=

hokey .. tuh jeee yang sepet boleh kongsikan .. tak sure laa ianye berhasil untuk korang atau tak ... tapi, nih yang i try ... and now, berat badan i dah mentain 40 ! harap2 tak tambah lagik ! i hope so ...
and i know u guys can do it ...


nota kecik :: kenape tibe2 ade penggunaan ' i ' and ' u ' dalam entry nih ? sebab i suke .. so, takde masalah kan ? krikkk krikkkk ....

tibe tibe lapar pulak .... jom makan ? *HASUTANNN ! :)

publish .




3 comments:

Mad Parihh said...

amboiii . ringannya . .

Mialia Amelia said...

exercise pn penting. hehe

Cik Mun said...

40 je...auwwwwww...ringan nyeee