* HELLO FOLLOWERS *

Tuesday, April 14

> Housemate Korang Kedekut ?



how can adenye entry pasal housemate ni ... ?  sebab tadi terbace entry orang yang tengah merungut pasal housemate dia yang kedekot !

kesian kan ? .... hey tapi kalau korang nak tawu, dulu time i study dulu, i pon penah dapat housemate macam tuh .. yeee ... kenape ? tak caye ? ohhh pelisss percaye ! betol laaa ... i tak tipu hokey .... 

dia suke mintak nescafe i ... i nih pulak memang suplier nescafe ! sentiase ade je dalam almari .. meggie pon same .. setiap kali my mum datang weekend, mesti mak akan bawak stok meggie and nescafe .. 
so dia selalu la mintak .... i ni pulak bukan jenis yang kedekut ... i bagi je ... sampaikan kalau diorang rase nak makan or minum just amik je dalam almari i ... ye laaa .. kadang2 i pegi klas ... so kalau time tuh i takde , i tak kisah kalau diorang amik je ... sebab i nih memang jenis tak kesah ... sedangkan laptop i pon i tak kesah kalau diorang nak gune .. 

masok tahun akhir , kitorang ade 2 orang housemate baru ... sorang dari pahang dan sorang lagi daripada kL  .. mule nya ok jek ... sebab yang best nye diorang nih rajin masak .. so kitorang happy lah .. sebab kat rumah i tuh takde sorang pon yang tawu masak ! sadiss kan ? ahaaa .. biase laaa ... time2 remaje .. mane minat duduk dapor .. hikkss .. 

tapi kan lame2 , ape yang kitorang perasan, diorang masak lepas tuh bawak masok bilik ! heyyy ! whatthefish! 
and yang lagi satu kitorang prasan , diorang akan masak time kitorang semua dah tido ?? ape kejadahnye masak malam2 bute ? kan ?? 
tapi i nih mule nye malas laa nak amik port ... ahhh lantak laa  .. as long diorang tak menyusahkan ok laa tuh ... walau pon kadang2 i sedikit terase hati sebab diorang pon selalu mintak stok meggie i ... tapi bile diorang masak , makan senyap2 kat dalam bilik .... sape tak terase kan ? 

dan diorang pon kalau keluar , mesti akan kunci pintu bilik .. selame 2 tahun kitorang duduk blik tuh, kitorang memang tak penah kunci bilik masing2 ... maybe sebab kitorang percaye each other ... 
tapi mungkin tak pada diorang .. 

ade satu hari , time tuh semua pegi klas ... i dgn sorang housemate i takde klas .. tibe2 perot masing2 lapar ... mule laa time tuh gelabah cari makanan .. meggie pulak dah habes .. baru nak beli esok nye ... sebab esok tuh sabtu .. 
nak pegi cafe , tapi malas ....so saat tuh meggie amat di perlukan ... ntah macam mane , kawan i terbuka pintu blik diorang .. ehh tak kunci lah !!   so kawan i pon terus buka pintu bilik diorang tuh ... dalam keadaan almari dia yang terngaga tu ... kawan i terus paggil i ... i ingt kenape .. i pon pegi dekat kawan i ... sekali tengok .... haaa amik kau ... betape banyak nye stok makanan dia dalam almari tuh .... 

yang buat i sakit hati .. semalam tuh i dengan roomate i mintak dia meggie , dia cakap takde !! hadoi ... 
time tuh rase macam nak ketuk je kepale dia .. mintak meggie orang boleh , orang mintak meggie dia , dia kedekot pulak ! bukan i je yang kene , houusemate yang lain pon penah jugak .... 

mule laaa malam tuh kitorang buat mesyuarat tergempar !! biase laa kan ... perempuan .. hal kecik pon nak gadoh ! hiksss :)  so , start daripada hari tuh .. kitorang pon macam dah kurang selesa dengan dia ... kang kalau bertekak kang , lain pulak jadinya ... dah laaa ruma kitoang tuh 'wanted'  .. asyik keluar masok orang jek ... dah macam2 orang dah jadi hausemate kitorang ... kes pon dah macam2 .. kes baling mercun .. kami laa orang nya ... kes buang sisa makanan daripada tgkat 2 ke bawah blok .. kami laa orangnye ... dan macam2 kes ! 
so jalan terbaik , kitorang matikan air je hal tuh ... kawan tetap macam biase .. tapi kitorang tak kan mintak dia ape ape lagi ... cukup laaa stakat tuu .. betol tak .. 

and untuk korang yang ade housemate yang macam i jugak ...korang sabar laa k ... tapi jangan laa mintak ape2 pertolongan daripada dia ... sebab ianya hanye akan buat korang sakit hati balik ... 

kalau korang rase nak marah, korang try buat macam nih .... 

letak kan satu tangan (terbalik kan tapak tangan ) dan letak di dahi ... dan satu tangan di perut ( tapak tangan kat ats perut ) .... dah letak dua2 tangan tuh , pastu korang cakap " SABAR JE LAAAA " .... dengan nada tenang  ... lepas tuh senyummmm ... mesti korang akan rase ok ... 

tak caye ... cube buat hokey ....ahahahaha :)

ok . Publish .



3 comments:

HASRUL HASSAN said...

Haha. Sy pernah ada rakan satu dorm yang giler kedekut. Makan maggie pun dalam loker.

Cik Sepet said...

hey ! dahsyattt nye kawan dorm awk tuh ! sabo je laaaa :)

nizz said...

Bab-bab makan ni better sendiri2. Aku kalau housemate baru masuk pun aku cakap masak dengan makan tak share dah habis cerita tak payah pening2.Aku tak guna barang dia, dia pun tak guna barang aku.