* HELLO FOLLOWERS *

Wednesday, June 24

> Mee Gorang Ramadhan

haaa .. hari nih i masak lagi .. mule nye terase nak cube masak hari2 .. tapi serious tak boleh ! mule nye azam kemain lagi nak masak satu hari satu juadah ! tapi tak mampu ! bukan tak mampu ape pon .. tapi tenaga nih tak mampu nak masak hari2 .. sebab tuh laa semalam tak turun dapor .. just tolong buat air .. see ?? hangat2 tahi ayam sangat kan ?? hahaha ..

and hari nih i turun dapor lagi ... masak ape ?? haa .. hari nih buat mee goreng jek .. tuh pon sebab tibe2 terase nak makan .. sedang2 kopek bawang , tetibe terase nak sharing dengan korang ..

macam biase , resepi nih untuk gegirl yang baru nak blaja turun dapor .. bukan untuk hakak hakak yang dah expert bak anggg ! hahaha ... #iguraujek

so first , dan macam biase jugak .. korang kene sediakan bahan2 nih .. bawang tuh ! jangan lupe tumbuk taw . seulas bawang merah dan 4 ulas bawang putih .. masok kan jugak ikan bilis sikit .. tapi tumbuk jangan hancur sangat k ..


sediakan jugak bahan2 nih ..

- mee kuning
- sawi
- taugeh
- sotong ( kalau nak )
- fishball ( kalau nak )
- lada mesin
- sos tiram  maggi
- sos tomato maggi
- sos cili maggi
- kicap
- tauhu ( dah siap gorang )
- tomato
- daun bawang ( untuk hiasan )





horait .,,, mule skali , masuk kan minyak dalam kuali .. bajet2 laa k .. kang terlebih kolestrol pulak .. hikkssss ..

macam nih .. :



minyak dah panas , masuk kan bawang yang dah tumbuk tadi ..

macam nih .. :



kemudian korang boleh masuk kan lada mesin ... gaul lame sikit k .. sampai dah naik bau gitu .. i pon tak tawu nk cakap macam mane .. tapi make sure dah masak laa lada tuh ,... huwahahah :p
#NampakSangatJarangMasakKan .. hiksss (ketawe tutop mate)

then masuk kan sos tiram , sos cili dengan sos tomato .. jangan masuk kan banyak sangat taw .. sikit lebih kurang jek .. kicap pon masok jugak untuk taknak bagi pedas .. #SebabKiteTakMakanPedas .. hihik ..


macam nih .. :



dah setle , masuk kan sotong degan fishball taw .. then masuk kan jugak air .. tapi untuk sape yang nak buat mee lembap laaa .. kalau korang taknak letak air pon takpe sayangg .. :)

macam nih .. :





lepas tuh korang masuk kan garam .. secukup rasa .. masok dengan penuh kasih sayang taw ! hihik :)
masuk kan mee , dan lepas tuh masuk kan taugeh ...

macam nih .. :



dah gaul2 , masuk kan sawi k .. jangan gaul lame sangat .. takot sawi tuh layu pulak nanti ..

macam nih .. :




dah siap , korang boleh letak kan tauhu yang dah siap hiris .. letak kan jugak tomato .. dan daun bawang untuk hiasan .. hias sampai taknampak mee tuh hokey .. ahahahaa :)

dah siap !



slamat mencube si manis ! :)







2 comments:

Cik Mun said...

sedapnye..hahaha..tomato tu dh tutup semua mee tu..

fifie feyca said...

sedapnya!