* HELLO FOLLOWERS *

Saturday, June 4

:: petua org kampung

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ hoLLa ~

ekin membebel lagi...heheh O_O

but nOw, ekin bukan nk membebel..
nk tahu ekin nk buat ape?
haa,,,,,,,,, ekin nk bagi...


PETUA
ini petua bukan sebarang petua..
ini petua dari ekin n sOrang lgi yg tak bertauliah telah berkongsi petua dengan ekin...
org tuh bername ahmad shah atau lebih di kenali sebagai encik petua..hehe...kalau die takde, mesti ekin buntu nk cri idea petua2 nih..yela kan,,bukan sikit petua yg ade dlm dunia nih..mcm2! tp dgn ade nye encik petua, die telah berkongsi sedikit sebanyak petua yg die ade utk share dgn ekin..
trime kaseh encik petua...wink! wink! wink! O_O
kat sini, ekin akan berkongsi 5 petua yang ekin tahu dgn kOrang yek...

let see ~ ~ ~ ~ ~

  1. petua jika tangan terkena benda panas --> letak kan tangan yang terkena benda panas tuh di cuping telinga...nnti mesti tangan tuh akan sejuk..
  2. petua jika tiada selera makan --> makan lah cili potong (TAPI petua ini untuk individu yang demam SAHAJA )
  3. petua untuk menghilangkan batuk --> ambil segenggam nasi, kemudian masok kan kedalam cawan dan rendam..biarkan sehingga 5-6jam kemudian minum....tapi pastikan nasi yang masih boleh di makan atau nasi yang baru di masak..(tapi tunggu sehingga nasi itu sejuk)
  4. petua untuk menghilangkan panas badan --> mandi dengan cara menjirus air dari kaki dahulu, kemudian diikuti perut dan akhirnye di kepala.kemudian tepuk2 sedikit dan slow2 di umbun kepala utk bagi air menyerap penuh di kepala.
  5. petua jika tercekik tulang --> pejal kan nasi, dan telan..jangan mengunyah..tapi,terus telan!
itu saje buat mase ini,.... nanti kalau ekin n encik petua ekin ade petua yang hendak di kongsi lagi,, ekin akn bgtahu Ok?? ^_^
hOpe petua2 yang ekin bagi nih, dapat menolong korang yang ade masalah2 mcm kt atas nih...
tapi, ini hanye petua,,kalau tak berkesan jugak, korang pegi lah jumpe doktor...




jangan nak marah ekin pulak! sebab ekin cume share ape yg ekin amal kn selame nih..mybe petua tuh tak ok dgn badan korang, so...try la petua laen pulak..mungkin serasi dgn korang ^_^

selamat mencuba!!!! yeeaaaayy!!! 

4 comments:

ghost writer said...

cara mandi macam tuh memang menjadi amalan aku setiap kali mandi...sapa yang amalkan boleh rasa akan perubahan suhu badan yang perlahan-lahan hilang naik ke atas kepala dan seterusnya lebih mudah menyejukkan tubuh secara natural...ia juga mengelakkan dari mengalami sakit kepala atau kepala berdenyut-denyut kata orang..pening dan mampu hilangkan tekanan..

!!!::Si GadiS SunSilk::!!! said...

ghostWriter :: yeke?? klu cm tuh sepet bley try nih...harus try! hehe..thnx kongsi petua..pasnih kongsi2 lg yek..hehehe

aLieF si Muncung ManiS said...

ekin!!!!!!!!!! i'm coming!!! i miss u my friend!!!! btw,,petua batuk tu mcm tak pernah dgr je..okay,,alief akan try petua tu kalau alief batuk nnti..

!!!::Si GadiS SunSilk::!!! said...

hye alief!!! rindu sgt3 kt alief nih...lame alief tak singgah blog ekin ^_^
btw, petua tuh serasi dgn ekin..klu, alief nk try,, try la..mane tau serasi dgn alief jugak.heheeh...mis u 2 alief si muncung manis ^_^